Hrana i grad

Noel – ljetni jelovnik pod novim vodstvom

Restoran Noel smještan je u srcu grada Zagreba i predstavlja mjesto koje ne smijete zaobići ako ste u potrazi za sofisticiranim gastronomskim iskustvom s naglaskom na inovativnu tradicionalnu kuhinju.

S obzirom na nedavnu promjenu vlasnika, odlučio sam provjeriti kako se ta promjena odrazila na ponudu restorana.

Prije nego pročitate ovu recenziju, imajte na umu da su svi dojmovi subjektivni i odražavaju moj osobni ukus i iskustvo. Moj stav o pisanju recenzija i kako im ja pristupam možete pročitati ovdje. 

Ambijent

Iako novi vlasnici nisu mijenjali dizajn prostora, vrijedi ga ponovno istaknuti jer je promišljen do najsitnijih detalja, stvarajući savršenu kulisu za kulinarske užitke.

Pri ulasku, gosti su odmah očarani besprijekorno osmišljenim interijerom, gdje svaki element, od namještaja do rasvjete, doprinosi cjelokupnom ugođaju.

Prostor je osvijetljen pažljivo odabranim svjetiljkama koje pružaju toplu, ugodnu svjetlost, idealnu za opuštanje i uživanje u obroku.

Namještaj je biran s posebnom pažnjom, kombinirajući moderne linije s klasičnim detaljima, stvarajući savršenu harmoniju između starog i novog.

Poseban naglasak stavljen je na detalje – od dizajnerskih tanjura i čaša, dekorativnih elemenata, pažljivo postavljenih biljaka koje unose dašak prirode u prostor pa sve do umjetničkih djela na kojima marljivo pred vama uživo radi akademski slikar desno od ulaza u restoran.

Sve je usklađeno kako bi gosti imali osjećaj luksuza i pažnje na svakom koraku.Ljetni jelovnik “1244”

Chef Mario Mandarić je glavni chef te kreativni direktor svih remek-djela od lokalnih i sezonskih namirnica koja izlaze iz kuhinje, te je ujedno i jedan od vlasnika Noela.

Jelovnik je regionalni, što znači da će u toplijim mjesecima biti baziran na Dalmaciji i Istri, a u hladnijim mjesecima će fokus biti na namirnicama i jelima kontinentalne Hrvatske.

Uz regionalni jelovnik tu su i posebne prigode i kolaboracije s vinarima, pivarima i drugima, za koje se osmišljavaju posebni sljedovi jela.

Noel sam posjetio prvi tjedan kalendarskog ljeta kada je bio predstavljen njihov jelovnik pod nazivom “1244”. Ovaj broj simbolizira 1244 hrvatskih otoka čija je gastronomska tradicija poslužila kao inspiracija za jela na ovom jelovniku.Cijeli koncept zamišljen je kao degustacijski jelovnik koji vas kroz 15 sljedova vodi kroz sve okuse, arome i teksture koje je chef Mandarić zamislio.

Večera je uključivala dalmatinske klasike poput viške pogače, soparnika i rožate, ali i moderno interpretirane delicije poput stonskih kamenica, Jakobove kapice, rakova, rajčice i blitve.

Svako jelo ima svoju priču, a mene je posebno oduševila priča o “cappuccinu s plavim rakom” za koji se koristi isključivo vrsta plavog raka koja je invazivna vrsta u dolini Neretve, čiji broj ovakvim jelima želimo pomoći smanjiti. 🙂

Jedan od najimpresivnijih sljedova bio je fileta romba obložen tartufima koji su imitirali riblju ljusku, a o jajetu s kavijarom da ne pričam. Ljuska jajeta napunjena je kremom od žutanjaka, 12 mjeseci starog parmezana i vina… na kraju preko svega poslužen je i kavijar!Posebnost Noela i “1244” jelovnika je što se hrana ne sparuje samo s odabranim vinima već postoji i opcija uparivanja sljedova uz cold brew čajeve.

Od sedam vina koja se uparuju s hranom, izdvojio bih Dvanajščak Kozol crni Pinot, Amaranth iz 2019. i Cattunar muškat ruža iz 2018.

Čajevi su priča za sebe i svakako preporučujem da za svaki od osam uparenih čajeva pitate osoblje malo o njegovoj povijesti, specifičnosti i načinu na koji se priprema.

Kako sam ja paralelno isprobavao sparivanje hrane s vinima i čajevima moram priznati da me je sparivanje s čajevima pozitivno iznenadilo, a do kraja večeri čak i oduševilo!Usluga

Usluga u Noelu je na iznimno visokom nivou. Osoblje je profesionalno, ljubazno i uvijek spremno osobno pojasniti što se nalazi na tanjuru ili u čašama ispred vas.

Uz chefove koji su nam rado prezentirali svoja jela, imao sam priliku prijateljski popričati i s njihovom cocktail majstoricom koja je zadužena za pripremu “ljetne kapi kiše” koja se poslužuje kao među-slijed za čišćenje nepca prije slatkih sljedova.

Rado bih ponovio koliko je koraka, vremena i posebno kreiranih namirnica potrebno da se napravi samo jedna kapljica, ali ne mogu. Mogu samo reći da sam zadivljen koliko se vremena i truda ulaže u svaki detalja!Moja ocjena za Noel je 10/10

Noel je mjesto koje spaja vrhunsku kuhinju, elegantan ambijent i besprijekornu uslugu. Bilo da ste ljubitelj fine dininga ili jednostavno tražite poseban gastronomski doživljaj, Noel će vas sigurno impresionirati.

Cijenu od 200 € za cijelu večeru smatram i više nego opravdanom kada uzmem u obzir kvalitetu korištenih namirnica, korištene tehnike kuhanja, broj i vrstu sljedova, te naravno uparena vina i čajeve.

Preporučujem rezervaciju unaprijed, jer Noel je bio i definitivno će ostati jedan od najtraženijih restorana u Zagrebu.

Za više informacija i rezervacije posjetite njihov službeni web.